Jag har läst flera blogginlägg om research nyligen, bl a här och här. Jag instämmer till fullo. Att bara skriva om sådant man känner till verkar begränsande. Att göra research är kul, lärorikt och skönt nördigt (under skrivandet av "Skymningstid" har jag exempelvis lärt mig en del om gamla värjor och hur lång tid tågresor tog för ungefär hundra år sedan).
Men.
Det tar tid. Massor av tid. Och när tiden är kraftigt begränsad, som den är för mig nu, och sannolikt kommer att fortsätta vara i åtminstone några år till, då vill man hellre lägga sin begränsade tid på att skriva. Trots att man vet att den där researchen måste göras någon gång för att berättelsen ska få djup och trovärdighet.
Själv borde jag ta reda på mer konkret fakta om vilka praktiska sysslor man utförde i jordbruket för ungefär hundra år sedan. Det har stått på min att-göra-lista i minst ett år. Det finns ett helt kapitel (och en massa detaljer i andra kapitel) jag inte kan skriva förrän jag har gjort den researchen. Nu när jag inte har så många kapitel kvar att skriva måste jag snart göra researchen för att över huvud taget kunna slutföra boken.
Det är inte det att jag inte vill. Men det tar emot, för att jag vet att det betyder att berättelsen än en gång riskerar att bli vilande några veckor. (Eller så får jag värsta inspirationen och så sätter det fart ordentligt, på bekostnad av hushåll, barn och sömn.) En tanke är ju att jag faktiskt börjar jobba i september, med ganska långa bussresor till jobbet, jag får väl se till att få ett och annat gjort då.
Hur hittar ni andra tid för research?
4 kommentarer:
Ungefär som när jag får en patient med något problem som jag inte tycker att jag kan tillräckligt om (vilket i o f sig inte behöver innebära att jag inte kan tillräckligt...). Måste läsa in mig tänker jag då. När hinner man det i detta livet....
Kanske kan jag hjälpa till med något om jordbrukandet. Har en pappa - som numera inte gör någonting annat än ser på tv, men som tills för ett par år sedan var månskensbonde, på gammalt maner , med plöjning, såning, etc. Allt för egen maskin med gamla grejer. Dock ingen oxe. (Han är dock född i Oxen hö hö hö)Han var även aktiv i Hembygdsföreningen - så han har rätt bra koll, tror jag, på jordbrukandets historia.
Du får väldigt gärna fråga honom lite om vilka sysslor som behövs göras under hösten, vilka redskap som användes och ifall han har något litteraturtips!
Research kan vara jättebra men jag tycker också att det kan vara begränsande i mitt skrivande. Jag skrev en berättelse som utspelar sig på 1800-talet, men blev till slut så besatt av att få allting tidstypiskt att jag tappade bort själva berättelsen. Allt fokus hamnade på de historiska detaljerna. Nu försöker jag skriva mer fritt och tänker att det är skönlitteratur, jag hittar på vad jag vill. Är det något jag vill kolla upp extra kan jag göra det efter att jag har skrivit om det!
Lisa, det tror det är därför jag hellre skriver fantasy än historiska romaner. Då är det ju man själv som bestämmer detaljerna, och så slipper man skriva fel på historiska fakta. (Jordbruksresearch kan dock ändå behövas!) T o m romaner som utspelar i vår samtid kräver ju research. Jag har t ex en halvfärdig urban fantasy-novell som delvis utspelar sig i Göteborg. I en scen kommer huvudpersonen ut ur Åhléns i Nordstan och går mot turistbyrån som ligger där - jag blev så osäker medan jag skrev detta att jag var tvungen att, nästa gång jag var i stan, åka och kolla att det verkligen VAR en turistbyrå som låg där (och det var det ju)!
Skicka en kommentar