onsdag 14 december 2011

Menskoppens lov

Onsdagar betyder att vi som bor i Härryda kommun får den eminenta lokalblaskan Härryda-Posten i brevlådan, o denna källa till outsinlig kunskap! Idag har de bl a en notis om att allt fler använder menskopp (nyheten kommer från TT så den har säkert valsat runt i flera tidningar).

Det är ju fantastiskt roligt, tycker jag, som anser att menskoppen är det bästa som hänt sedan människan tämjde elden kvinnlig rösträtt. (Och det är jag inte ensam om.) Men notisen utgår från två saker jag personligen uppfattar som felaktiga, eller i alla fall sanningar med modifikation: Att menskopp skulle kräva mer jobb än bindor och tamponger, samt att menskopp är äckligare.

När man använder bindor och tamponger är det en hel del att tänka på. Man måste komma ihåg att köpa hem dem, så att man inte står utan när det är dags. Man måste komma ihåg att ta med sig extra när man lämnar hemmet. Man måste dessutom ha någonstans att förvara dem när man är ute och flänger så att det är enkelt att ta med dem in på toaletten (alla känner sig inte bekväma med att gräva fram en binda ur ryggsäcken inför kollegorna och därmed deklarera vilken tid i månaden det är). Dessutom måste man ha koll på hur mycket man blöder, eftersom bindor och tamponger kommer i en uppsjö olika storlekar och tjocklekar. Så det är ett evigt gissande och planerande - har jag tillräckligt många nattbindor kvar eller måste jag köpa? Räcker det om jag tar med tre mediumtamponger till jobbet eller ska jag ta en stor också för säkerhets skull? Och slutligen genererar de en massa sopor som man i slutändan måste gå ut med.

Menskopp funkar då här: Du köper den. Har du otur passar den inte och du får byta den till en annan, men troligtvis har du valt en som ska funka för din kropp (det är t ex skillnad på om man fött barn vaginalt eller ej, men detta brukar gå att läsa sig till hos de olika fabrikaten). De första gångerna du använder den kommer det kännas lite ovant, så du får träna lite, men efter första mensperioden bör du ha fått kläm på hur den funkar. Sedan, när du får mens, så sätter du in den. Tömmer den då och då. Sköljer ur och sätter in igen (du behöver alltså aldrig oroa dig för att du inte fick med dig tillräckligt många mensskydd för en arbetsdag). Diskar och kokar emellanåt, förslagsvis efter periodens slut. Möjligen kan du behöva komplettera med binda eller trosskydd när du blöder som mest. Efter sisådär en tio år eller så kanske du behöver köpa en ny. Låter det svårt? Det är det inte.

Men så var det det där med att det skulle vara äckligt. Om man bortser från det vidare perspektivet, där åtminstone jag tycker att det är äckligare med blodiga bindor som ligger och ruttnar i soporna, så, visst. Är du väldigt känslig för blod och tycker mens är skitäckligt så är du förmodligen man ska du förmodligen hålla dig till bindor, för att minimera risken att komma i kontakt med blodet. Men om du kan tänka dig använda tampong, så klarar du av menskopp också. För, allvarligt talat, inte kan det väl bara vara jag som får mensblod på fingrarna i samband med tamponghanteringen? Och har du barn som du utan att blinka torkar bajs och kräk på, då klarar du garanterat av att hantera en menskopp.

Dessutom: det är billigt (en menskopp kostar några hundralappar och håller i många år, jämför med vad en årsförbrukning engångsmensskydd kostar). Det är miljövänligt. Det är osynligt. Det är så himla grymt smidigt att jag förutspår en framtid där producenterna av bindor och tamponger måste hitta nya marknader för att kunna tjäna lika mycket pengar.

Halleluja!


7 kommentarer:

Airamya sa...

Instämmer helhjärtat! Menskoppen har förändrat mitt liv :) Det är så oerhört smidigt och allt annat än äckligt.

Jennie E sa...

Jag har aldrig provat menskopp men läst mycket om det, så när det blir dags för menstruation igen ska jag definitivt införskaffa en sådan!

Lisa sa...

Tycker man det är äckligt med blod borde man väl tycka att det är minst lika äckligt med bindor och tamponger? Särskilt bindor där man ser blodet varje gång man går på toa, och där det dessutom kommer i kontakt med luft och snabbt börjar lukta.

Jag hann bara använda min menskopp en mensperiod innan jag blev gravid, men är redan såld trots att jag inte riktigt kommit över träningsstadiet!

Andrea sa...

Lisa, ja men eller hur? Stinkande bindor som ligger i soporna *urk*

Jennie E, roligt att höra!

Dimman: :)

Medvind sa...

Du har övertygat mig! :)
/Eva

vitter sa...

Håller helt med! Menskopp är the shit! Och bindor och tamponger är tveklöst äckligare - lukten, som sagt. Blä.

En jättestor punkt du missade bara - den är dessutom bättre för miljön i underlivet! Eftersom den inte suger ut vätskan blir man inte torr, och man är fortfarande luftad och fri. :) Förr kände jag alltid av urinvägarna vid mens, men utan bindor som håller varmt och fuktigt, är det problemet puts väck!

Fattar inte hur den kunnat finnas sen 30-talet eller vad det var utan att slå igenom mer. Jäkla tampong-lobby som sabbar allt, säkert...

Andrea sa...

Vitter, helt sant, det missade jag. Tamponger är hemska för slemhinnorna (i alla fall om man råkar sätta in en lite för stor, eller ha den inne lite för länge), och jag har ju hört hur många som helst som säger att de blivit av med svamp och andra irritationer sedan de började med menskopp.