söndag 1 januari 2012

Hemmagjord kokosdeo del 1 - tillverkningen

Jag har blivit mer och mer skeptisk till alla underliga tillsatser i hudvårds- och skönhetsprodukter de senaste åren, och i höstas bestämde jag mig för att sluta med starka antiperspiranter med suspekta innehållsförteckningar och testa kristalldeo istället. Kristalldeo består av naturliga mineralsalter som neutraliserar svettlukten. Den har på det stora hela fungerat bra på mig, jag behöver visserligen fylla på en eller två gånger under dagen, men det måste jag å andra sidan göra även med vanliga deodoranter/antiperspiranter, även de där som enligt reklamen ska hålla en torr i 48 timmar.

Nu på sistone har jag dock blivit lite irriterad i huden, det kliar och blir rött, särskilt om jag myligen rakat mig under armarna. Så jag tänkte prova något nytt.



Jag läste om den hemmagjorda kokosdeodoranten hos Avanai redan i höstas, och även Sagogrynet har testat denna. Man behöver lika delar kallpressad kokosolja (alltså INTE härdat kokosfett!), majsstärkelse och bikarbonat, jag använde en dryg matsked av varje nu första gången. Kokosoljan får smälta i vattenbad, sedan siktar man ner de torra ingredienserna och rör tills man har en fin smet. Häll i burk och låt stelna i rumstemperatur.

Där är jag nu. Förvänta er en del 2 med utvärdering om någon vecka eller så!

2 kommentarer:

Lisa sa...

Ser fram emot utvärderingen! Jag blandade bara allt som det var, så man behöver inte sikta och värma om man inte vill. (Fast har man kallt hemma kanske det behövs eftersom fettet gärna stelnar. I vår varma lägenhet är det nästan rinnande vid rumstemperatur).

Anonym sa...

spännande!