torsdag 29 december 2011

Bakgrundsdokument

Bakgrundsdokument är vad jag kallar alla det där kringmaterialet jag har när jag skriver, allt som inte är själva berättelsen. Omfattningen varierar. Det mest ambitiösa jag någonsin gjort måste ha varit till en roman som stannade av efter första redigeringen när jag fick barn och sedan aldrig kom igång igen (men en vacker dag ska jag ta tag i den!). Romanen, som går under arbetsnamnet "Utredaren", utspelar sig i en sekundärvärld som jag lagt ner enormt mycket jobb på. Komplett med kartor. Jag har skrivit om historik, månadsnamn, olika kulturer, religioner, funderat på vetenskap, musik, arkitektur, klimat, och så vidare. Dessutom gjort grundliga bakgrunder till de viktigaste karaktärerna och enklare till de inte lika viktiga, och en riktigt noggrann synopsis.

Det kan vara så att jag gjorde det här världsbygget på den tiden jag faktiskt hade lite mer tid att skriva. Ni vet. TFB. Tiden Före Barn.

"Skymningstids" bakgrundsdokument ligger på en mer sansad nivå. Det är fyra huvuddokument: Karaktärer, Synopsis, Bakgrundsinformation och Saker att åtgärda.

Karaktärer är ett exceldokument med en lista på alla personer som är med i berättelsen, levande och döda. Här står grundfakta som namn, ålder, utseende, var de bor, vad de gör, deras inbördes relationer. För huvudkaraktärerna och några andra av de viktigare karaktärerna har jag kortfattat skrivit ner sådant som personlighet, styrkor, svagheter, mål och gamla trauman. Även en förteckning över Gros stora familj finns i det här dokumentet (eftersom jag måste komma ihåg hur gamla alla hennes syskon är, och vad de heter).



Synopsis är inte riktigt så enkelt som att bara vara en förteckning över scener och kapitel. När jag började skriva på "Skymningstid" använde jag mig av en del grepp från Snöflingemetoden. Att följa hela den metoden passar inte mig, men vissa saker, som att sammanfatta romanen i en mening, i ett stycke och på en sida tycker jag är bra för att få koll på vad det egentligen är jag skriver om. Här finns mer om huvudkaraktärerna också, jag har gjort en sammanfattning av hur berättelsens tema visas i huvudpersonernas handlingar och hur de utvecklas under berättelsens gång. Detta gjorde jag alltså när jag hade skrivit lite mer än halva berättelsen! Och visst upptäckte jag några inkonsekvenser och saker jag kunnat visa tydligare. Med då har jag med mig det till redigeringen.

Synopsisen är absolut inte huggen i sten. Den är ett stöd och en minnesanteckning, för att veta vad jag har tänkt och vart berättelsen är på väg. Jag brukar börja med en ganska översiktlig synopsis, men när jag kommit en bit in i berättelsen brukar jag skriva en kapitel-för-kapitel-synopsis. Båda dessa revideras x antal gånger innan jag är i mål.

I dokumentet Bakgrundsinformation finns diverse anteckningar i stil med saker som hänt huvudpersonerna innan berättelsen tar sin början, hur saker i intrigen egentligen hänger ihop, lite historik (mycket lite jämfört med historiken jag skrev till "Utredaren"!), ett par beskrivningar av platser berättelsen utspelar sig på. Här finns också ett par noteringar om avstånd och restider och en anteckning om världens geografiska förhållanden, kontinenter, länder.

Saker att åtgärda är precis just det. Saker jag kommit på medan jag skrivit att jag ska gå tillbaka och ändra. Som att Arkas behöver ett riktigt efternamn, och ett falskt. Som att jag, med bara några få kapitel kvar att skriva, fick för mig att Miguel har glasögon. Som att jag måste gå igenom hur folk pratar, konsekvens i uttryckssätt, dialekter, slang, niande och duande, byta ut lite för moderna ord som "okej" mot något mer allmängiltigt. Diverse mindre felaktigheter jag upptäckt. Ett dokument som växer, kan jag tillägga.

Sedan finns det ytterligare några dokument. Ett par av dem rör detaljer i intrigen jag måste reda ut för mig själv innan de redigeras in i Bakgrundsinformation. Ett är ren research och handlar om jordbruk för ungefär hundra år sedan, eftersom en ganska stor del av berättelsen utspelar sig i en liten by där jordbruk är huvudsysslan (den enda sysslan, i princip). Och slutligen finns det ett dokument fullt med anteckningar om uppföljaren. För en sådan blir det!

Jag har en karta också, faktiskt. En väldigt slarvig skiss. Och lite inspirationsbilder. Som den här, av en kunglig fransk paradvärja:



Snygg, va? Och när ni sedan läser om den där värjan alla vill ha så vet ni ungefär vad jag har haft i huvudet. :)

2 kommentarer:

Lisa sa...

Vad intressant att läsa om hur du gör! Min synopsis är än så länge bara en tabell över kapitel och översiktlig handling uppdelad i scener. Det funkar bra men kommer säkert att utvecklas med tiden! Sedan har jag idélistor och enkla persongallerier men är nog inte lika organiserad som du. Å andra sidan skriver jag oftast inte fantasy, så det blir inte lika mycket att hålla reda på.

Andrea sa...

Jag är ju lite organiseringsfixerad, får jag erkänna. Det ska gärna vara punktlistor och ordning och reda. Vad som passar mig passar kanske inte alls någon annan. :)